Vargen är världens största hunddjur och dess utbredningsområde sträcker sig över stora delar av världen.
Vargen är ett kontroversiellt djur i Sverige och under 1800-talet drevs en utrotningskampanj mot den som var så effektiv att det svenska vargbeståndet fortfarande anses vara starkt hotat.
I Skandinavien väger en fullvuxen varg 35 till 55 kg. Pälsfärgen är gulbrun med varierande inslag av grått och svart.
Vargen är ett socialt rovdjur som lever i familjegrupper som består av par, deras ungar och ibland även adopterade unga individer. Vargflockar har en strikt rangordning som är nödvändig för att undvika kamp om flockens resurser, till exempel födan. Rangordningen är i själva verket två rangordningar: en för hanar och en för tikar. Flocken leds av alfahanen och alfatiken, som står högst i rang.
Vargen parar sig i februari-mars och vanligtvis föds en vargkull på 4-8 valpar två månader senare. Av dessa brukar ungefär fyra överleva den första sommaren.
Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.
I princip all vargjakt beslutas av Länsstyrelsen.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!