Bävern är en gnagare som är på frammarsch i Sverige, idag beräknas det finnas drygt 100 000 i landet. Att bävern, genom jakt, utrotades i Sverige på 1800-talet var till stor del på grund av bävergället - ett sekret med stark doft som bävern avsöndrar för att göra doftmarkeringar inom reviret - eftersom gället i en bäverpung motsvarade en drängs månadslön.
Bävern är relativt stor och kan väga upp till 20-30 kg. Dess tjocka päls är brun med ljusare undersida, svansen är hårlös och platt. Bävern är lik bisam, men är betydligt större och har en plattare svans.
Bävern är ett av de skyggaste djuren vi har i Sverige. Varg och lo är dess främsta fiender på land men i vattnet har den egentligen inget hot och därför är den i regel mindre rädd för något som närmar sig på vattnet än för något som närmar sig från land.
Bävern är perfekt anpassad för ett liv i vattnet och kan vistas under vatten utan att andas i upp till 20 minuter. Bävern lever i närheten av vattenansamlingar där den vid strandlinjen bygger dammar och sin boplats (hydda) av grenar, kvistar och slam.
Bävern bygger dammar för att få en jämn vattennivå vid sin hydda, till vinterförvaring av föda och för att skapa säkra transportvägar inom sitt hemområde. Bäverns dämning kan orsaka stora skador på gröda, skog, vatten, infrastruktur och egendom. Bäverdämmen får därför rivas utan tillstånd 1 maj till 30 september, dock krävs jakträttshavarens medgivande. Övrig tid krävs tillstånd från Länsstyrelsen. För att riva en bäverhydda krävs tillstånd från Länsstyrelsen året runt.
Bävern fäller ofta träd för att få material till sina dammbyggen och till sin hydda. Bäverfällda träd känns lätt igen på den konformade stubben och rotändan.
Trots att man sällan ser bävrar under vintern så går bävern inte i ide. Den spenderar hela vintern i bäverhyddan, vars ingång i stort sett alltid är belägen under vattnet.
Födan består främst av blad, bark, örter och vattenväxter.
Bävern ringbarkar ibland stående tallar, granar och lövträd - för att kunna tillgodogöra sig barkens inre delar som föda - genom att gnaga bort all bark runt hela trädet på några decimeters höjd. Ringbarkning leder ofta till att trädet dör.
Parningstiden är mellan januari och mars och efter att ungarna fötts i maj-juni stannar de hos sina föräldrar i två år.
Vid jakt på bäver är minimikrav för vapen kulvapen klass 2.
Vid jakt på bäver ska man vänta tills bävern går upp på land. Skjut inte mot en bäver som befinner sig i vattnet eftersom det då är stor risk för skadeskjutning och att bävern dyker och/eller förs bort av strömmen.
Bäver kan även jagas med både levandefällor och fällor som direkt dödar bävern, så kallade slagfällor. För att få jaga bäver med slagfälla krävs en särskild utbildning samt tillstånd från Länsstyrelsen.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!