Knipan är en relativt skygg dykand som häckar vid floder, sjöar och våtmarker över hela Sverige, talrikast är den i Norrland. Häckningen inleds tidig vår och äggen läggs i trädhålor eller fågelholkar.
Knipan är en medelstor och kompakt byggd. Den har ett stort, toppigt huvud och kort hals. Näbben är liten och trekantig och ögonen gula.
Hanens praktdräkt är svartvit med ett grönsvartglänsande huvud med en stor vit fläck mellan näbben och ögat. Näbben är gråsvart.
Honan samt hanen i eklipsdräkt har askgrå kropp, vit buk, brunt huvud och en varierande vit halsring. Näbben är gråsvart med en gul och svart näbbspets.
I flykten har både hane och hona ett vitt område på vingens inre del, honans avdelas av flera mörka band. Framför allt hanen frambringar i flykten ett typiskt vinande vingljud "hyhyhyhy".
I början på hösten är alla knipor och salskrakar ganska lika eftersom hanarna av båda arterna då har eklipsdräkt med liknande färgsättning. Salskraken kan även fälla för knipvetter, så det finns alltså en viss förväxlingsrisk. Salskraken ger dock ett ljusare samt slankare intryck med sitt betydligt mindre huvud, längre hals och smalare näbb. Även i flykten ger salskraken ett lättare intryck än knipan.
Knipa får bara jagas från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Vid jakt på knipa är minimikrav för vapen kulvapen klass 4, eller hagelvapen.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!