Tjädern är Sveriges största hönsfågel. Den återfinns i större barrskogar i hela Sverige (utom på Gotland), upp till barrskogsgränsen i fjällen. På sommaren även uppe på högfjället.
Tuppen är svart med blågrönt bröst, bruna vingar och en distinkt vit fläck på vingknogen. Tuppen har även ett karaktäristisk rött "ögonbryn". Hönan är mycket mindre och brunspräcklig med rostbrunt bröst och stjärt.
Tjädern liknar orren, men känns igen på dess större storlek och den rundade stjärten. Hönans kännetecken gentemot andra hönsfåglar är sin rostbruna bröstfläck. Ser man en tjäderhöna bakifrån så kan man även känneteckna arten på dess rostbruna stjärt och de ljusa fjäderstråken som går längs ryggsidorna.
Tjäderns föda utgörs av diverse växtdelar, som knoppar, späda blad, säd, frön och bär, men den äter också insekter, larver och maskar, särskilt ungarna matas med insekter. Under vintern utgör tallbarr den huvudsakliga födan.
Inför häckningen, som sker tidigt på våren, samlas tjädertuppar på så kallad "spelplatser" för att visa upp sig och imponera på hönorna.
I jaktsammanhang räknas tjädern som en skogshöna.
Vid jakt på tjäder är minimikrav för vapen kulvapen klass 3, eller hagelvapen.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!