Lodjuret, även kallat kattlo, varglo och rävlo, är Europas största och Sveriges enda kattdjur. Lodjuret är en art som sprider sig i Sverige, näst efter björn är det vårt vanligaste fyrfota stora rovdjur. Idag finns det lodjur i hela landet förutom på Öland och Gotland, vanligast är de i de norra och mellersta delarna.
Lodjuret har en kort kropp med långa ben, runda tassar och stora trampdynor samt en, för kattdjur, ovanligt kort svans med svart spets. Hanen väger 20–30 kg och honan 15-20 kg.
På sommaren varierar pälsen i färg mellan gulbrunt och rödbrunt. På vintern blir pälsen mycket tjockare, ljusare och mer gråaktig. De flesta lodjur har mörka fläckar i pälsen, men färg och teckning kan variera kraftigt mellan olika individer.
Lodjuret lever i skogsområden, gärna i bergig och brant terräng. Lodjuret är ständigt på vandring inom sitt hemområde och den använder ofta samma stigar om och om igen, så kallade "lodjursväxlar".
Lodjuret är väldigt diskret och skygg, rör sig helst i skogen och är mestadels aktivt nattetid. Det är dessutom väldigt välkamouflerat vilket gör att väldigt få personer får se lodjur i det vilda.
Lodjuret är ett rovdjur som jagar ensamt och använder sig av syn, hörsel och luktsinne för att hitta byten. Dess huvudsakliga föda utgörs av ren och rådjur men den tar även får, hare och skogsfåglar. Förutom att lodjur och varg i viss mån konkurrerar om samma bytesdjur som rödräven så kan de även döda räv.
Det innebär att varg och lodjur via sin effekt på räv kan ha en indirekt positiv påverkan på tillväxten av rävens bytesdjur, i synnerhet de mindre bytesdjuren som inte är så betydelsefulla för varg och lodjur såsom sork.
Brunsten pågår mellan slutet av februari och början av april och honan får upp till fyra ungar som oftast föds i maj-juni.
Lodjuret är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet lodjur och förebygga skador på renar och tamdjur får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.
I princip all lodjursjakt beslutas av Länsstyrelsen. Du som tänker jaga lodjur behöver känna till en del villkor utöver de generella bestämmelserna om jakt och vapen som finns i jakt- och vapenlagstiftningen. Du behöver läsa Länsstyrelsens beslut om jakt för just det län eller område där du ska jaga. Du måste även känna till hur många djur som finns kvar på tilldelningen i området.
Vid lodjursjakt med fälla får endast vissa godkända fångstredskap användas och platsen för fällan måste anmälas till Länsstyrelsen.
Lodjur får endast jagas från en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Under timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som vaktjakt eller smygjakt.
Minimikravet för vapen vid jakt på lodjur är kulvapen klass 2, eller hagelvapen.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!