Brunbjörnen är ett växt- och köttätande däggdjur som har ett stort utbredningsområde på norra halvklotet. I Sverige lever den främst i de mellersta och nordliga delarna.
Hanen kallas hane, honan kallas hona och ungen kallas unge.
Brunbjörnen känns igen på sitt stora huvud, små ögon och öron samt puckeln över skulderpartiet. Dess tjocka päls varierar i färg från ljusbrun till mörkbrun. Sent på våren skiftar brunbjörnen till sommarpäls och tidigt på hösten till vinterpäls.
Brunbjörnen äter upp sig under våren och sommaren för att gå i ide under hösten, vanligtvis i oktober-november. I idet sjunker den sovande björnens kroppstemperatur och antal hjärtslag per minut, vilket minskar dess energiförbrukning. Den kommer ut ur idet på våren, i april-maj.
Brunbjörnen är ett allätande däggdjur som äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. När bären mognar på sensommaren blir det björnens huvudsakliga föda inför vintern. När de vaknar ur sitt ide är det inte ovanligt att de tar älg.
Svensk forskning har visat att bär utgör omkring 45 % av den sammanlagda födan på ett år. Resterande föda utgörs främst av älg och myror.
Brunbjörnen parar sig i maj-juni. Vanligtvis föds det 1-4 ungar i idet i januari-februari. Honan föder vanligtvis sin första kull vid 5-6 års ålder och föder oftast bara ungar vartannat eller vart tredje år.
För vuxna björnar är den absolut vanligaste dödsorsaken jakt. För björnungar är däremot den vanligaste dödsorsaken att de dödas av björnhanar.
Brunbjörnen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet björnar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.
I princip all björnjakt beslutas av Länsstyrelsen.
Björn får bara jagas från och med en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång. Vid jakt på björn är minimikrav på vapen kulvapen klass 1.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!