Rödräven är ett allätande hunddjur och är ett av världens mest spridda rovdjur. I Sverige lever den i alla typer av områden och miljöer.
Under 1980-talet minskade rödrävstammen dramatiskt på grund av rävskabb. Skabb är en smittsam hudsjukdom, kännetecknat av intensiv klåda och hudutslag/håravfall, som orsakas av ett kvalster. Den skabb som djur får är av en annan sort än den människor kan få. Därför kan skabben från exempelvis en räv inte få fäste och föröka sig på en människa men man kan däremot få tillfälliga besvär med utslag som kliar.
Hanen kallas hane, honan kallas tik och ungen kallas valp.
En vuxen hane väger runt 8 kg och honan något mindre. Pälsen är rödaktig, magen och undersidan av halsen är vit eller grå och de har oftast en väldigt yvig svans med en vit svansspets. Från senhösten till senvåren bär räven en tjockare och varmare vinterpäls som får den att se betydligt större ut.
Rödräven skiljs lätt från fjällräven genom dess rödare färg och större storlek. Rödrävens öron, nos, ben och svans är dessutom längre än fjällrävens.
Rödräven bosätter sig gärna i gamla grävlings- eller kaningryt som utgör centrum för deras revir.
Rödrävar är allätare och är vanligtvis aktiva under gryningen och natten. Födan utgörs huvudsakligen av gnagare men de äter även växter, as, fisk och ägg från olika fåglar. Rävar tar även rådjurskid och mer sällan vuxna rådjur eller vildsvinskultingar.
Rödräven parar sig i februari-mars och 7-8 veckor senare föder honan oftast 4-5 valpar i ett gryt.
Döda rävar som påträffas i naturen bör alltid destrueras då de ofta innehåller trikiner (rundmaskar som lever som parasiter i däggdjur) som andra djur annars kan få i sig om de äter av den döda kroppen.
Vid jakt på rödräv är minimikrav för vapen kulvapen klass 3, eller hagelvapen. Det längsta rekommenderade skjutavståndet med hagel är 20 meter.
Det är även tillåtet att använda kulvapen klass 4 vid avlivning av fällfångad räv samt vid grytjakt efter räv.
Rödräv kan också jagas med olika typer av fällor. Framförallt med tunnelfällor och, längst i norr, även med fotsnara. För få att jaga rödräv med fotsnara krävs en särskild utbildning. Rödräv får endast fångas med fotsnara på snötäckt mark i de fyra nordligaste länen (Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten).
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!