Mårdhunden är trots namnet inte ett mårddjur utan ett hunddjur. Det är inte en ursprunglig art i Sverige utan har vandrat hit via Finland från Ryssland. I Sverige lever den främst i de nordligaste länen.
Mårdhunden kan beskrivas som en korsning mellan hund och tvättbjörn, eller som en tjock räv med korta ben. Pälsen är gulbrun vid buken och sidorna och svartbrun på ryggen, i ansiktet har den en svart mask som delas av det ljusare nospartiet.
Mårdhundar är allätare och äter därför allt från smågnagare och fiskar till snäckor och bär. Ägg från markhäckande fåglar tillhör favoritmaten.
Parningstiden sträcker sig mellan februari till april och två månader efter parning föds 7-10 ungar.
Av många bedöms mårdhunden som en synnerligen skadlig invasiv art eftersom den utgör ett hot för småviltsfaunan, framför allt markhäckande fågel, grodor och salamandrar. Mårdhunden kan även sprida rabies och dvärgbandmask genom sin avföring (som människor kan få i sig när de äter bär och svamp). Jakt på mårdhund är därför tillåten året om.
Vid jakt på mårdhund är minimikrav för vapen kulvapen klass 3, eller hagelvapen. Det längsta rekommenderade skjutavståndet med hagel är 25 meter.
Det är även tillåtet att använda kulvapen klass 4 vid vid grytjakt efter mårdhund samt vid jakt med ställande hund efter mårdhund.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov.
Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!